Onbezorgd wakker worden en tijd voor jezelf nemen terwijl de wereld om je heen aanstaat, werkt niet. Het creëren van vrijheid als de wereld om je heen draait, werkt niet. Je ervaart de verkeerde energie. We kunnen dan niet echt ontspannen, omdat we voelen dat we eigenlijk iets moeten doen en beseffen dat mensen bepaalde verwachtingen van ons hebben. Tijdens corona hebben we allemaal even kunnen voelen aan de rust. Geen tgv van een economie die in je nek hijgt, niet die continu aanwezige, onzichtbare druk. Voor velen van ons was dat echt genieten. Hoe houd je dat nou vast? De oplossing is simpel zat: creëer tijd en vrijheid als de rest van de wereld nog uitstaat. ’s Ochtends vroeg dus.

Het is cruciaal dat je eerst iets uit je haalt voordat je er iets in gooit. Zowel fysiek als mentaal. Dat je je belangrijkste beslissing neemt over wat je gaat doen (met je dag, je week, je leven) met je volle bewustzijn en met honderd procent focus. Focus- sen kost energie, want standaard staat ons systeem gericht op onbewust handelen, zodat we ons kunnen richten op de omge- ving op zoek naar gevaar. De makkelijkste manier om de beste beslissingen met je volle bewustzijn te nemen is als je energie van lichaam en geest honderd procent is en er geen enkele af- leiding van buitenaf is. De brain wave die hiermee gepaard gaat is de alfa-brain wave.

Tijdens mijn Yale-studie The Science of Well-Being leerde ik waar mensen wel en waar mensen geen energie van krijgen; waar we wel door gemotiveerd raken en waardoor niet. Ik ben gaan onderzoeken waarom we zo energiek en blij wakker wor- den op vakantie, of tijdens de feestdagen. Dat komt onder ande- re door een verhoogd dopamineniveau. Op het moment dat de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis vaststaat, zakt je dopa- mineniveau. Hoe groter de verrassing die verwacht wordt, hoe hoger je dopamineniveau stijgt.

De formule die we bijna allemaal hanteren om onze dag mee te beginnen is eigenlijk zo dodelijk: opstaan met honderd pro- cent zekerheid over wat er gebeuren gaat. En we worden al ge- leefd vanaf het moment dat de wekker gaat. Hiermee hebben we de controle over onze eigen tijd en ons eigen leven al uit handen gegeven voordat je überhaupt je ogen ’s ochtends geopend hebt.

Ik kwam erachter dat als ik elke dag wil opstaan alsof het vakantie is, ik ervoor moet zorgen dat ik zelf de tijd bepaal – en me niet laat leiden door de tijd waarop ik op mijn werk word verwacht; dat ik zelf bepaal waarvoor ik opsta – dus niet: om op tijd op mijn werk te zijn; dat ik opsta op een tijdstip waarop de wereld nog niet ontwaakt is. Een tijdstip waarop er nul energie te voelen is. Als dat zou lukken, dan zou ik met opstaan nooit meer dat ellendige gevoel hebben, maar was het 365 dagen per jaar vakantie.

Met OneDay voel ik me ’s ochtends nooit meer ellendig om- dat ik zelf bepaal wanneer en waarvoor ik opsta, op een tijd dat niemand iets verwacht. Het is een life changer wanneer je op- staat voor jezelf en niet voor iets of iemand anders. Het geeft een prachtige dimensie aan je leven wanneer je opstaat voor jezelf en niet voor werk, school of een andere verplichting, wanneer je opstaat en anything can happen in plaats van op- staan en only one thing can happen, namelijk: werk, of school, of zorg dragen voor je gezin.

Daarnaast heb ik alle tijd om me voor te bereiden op de dag, Niet om naar mijn vol met verplichtingen staande agenda te kijken, maar om de dag zelf in te vullen met alles wat ik super- graag wil. Ik bedenk wat ik wil voordat de buitenwereld als een orkaan op me afkomt. Een studie van de universiteit van Californië-San Diego, toont aan dat mensen elke dag worden overspoeld met het equivalent van 34 GB aan informatie, voldoende om een laptop binnen een week te laten crashen. Zie je maar staande te houden in dit da- tageweld. Ik moet dan altijd denken aan supersterren bij een rechtbank als die betrokken zijn bij een schandaal, of politici na een nacht onderhandelen over een kabinetscrisis. Als ze naar buiten komen stormen fotografen, journalisten, tegenstanders en fans op ze af. Het is een orkaan van vragen en beschuldigingen. Voor de superster of politicus is het zaak van de deur naar de auto te komen zonder zich te laten intimideren. Ze gaan zo naar buiten en het doel is zo snel mogelijk naar de auto te komen en om deze persgekte te overleven en weerstaan. Zonder tijd te verliezen, foute dingen te zeggen en zaken veel erger te maken. Wat is de beste tactiek?

  • A: Direct zonder overleg de stormvloed van de wereldpers in duiken, op hoop van zegen? Met de kans dat je je laat intimi- deren en de verkeerde dingen zegt en alles alleen maar erger maakt, het in chaos uitmondt en je de auto maar niet weet te bereiken. Je gaat met iedereen praten en wordt uitgewoond en leeggezogen.
  • B: Voordat je naar buiten gaat eerst even overleggen met advo- caat, adviseurs of beveiligers wat het plan is. ‘Je loopt direct door naar de auto en zegt enkel: “Dank voor uw komst. Dank voor uw komst. Geen commentaar. Dank voor uw komst. Geen commentaar. Dank voor uw komst. Geen commentaar.”’Vroeg opstaan is een truc om je te laten inzien dat alles kan. En

als de eerste prestatie van de dag al zo’n overwinning is, merk je dat de rest van de dag een eitje is. Begin met iets te doen waar- van je altijd dacht dat je het niet kon. Daarmee open je een hele nieuwe overtuigingswereld. Maak het in jouw ogen onmogelij- ke mogelijk en bewijs aan jezelf dat je verleden niet je toekomst is. Door vroeg op te staan, begin je de dag met een eigen en vrij heftige beslissing. Jouw beslissing. Jouw moment. Vrije wil en geen verplichting. Jij bepaalt wat je gaat doen. Het lijkt hard- core om om halfvijf je bed uit te stappen, maar als je om bent, wil je nooit meer anders. Je zult merken dat je je op die tijd zo fucking goed voelt, alleen al door de dopaminerush.

Sommige mensen vinden het ergens ook eng om echt alleen te zijn om 04:30 uur. Ik was zelf ook best een beetje huiverig. Maar ik dacht terug aan een wereldreis die ik alleen heb ge- maakt via Maleisië, Thailand, Bali, Lombok, Nieuw-Zeeland, Fuji, Los Angeles. Toen heb ik een aantal dingen ervaren die me voor altijd zijn bijgebleven, maar die soms toch naar de achter- grond verdwenen.

  1. Je kunt alleen zijn zonder dat je eenzaam bent. Helemaal alleen zijn aan de andere kant van de wereld voelde eerst heel eenzaam, maar na een tijdje was ik nog steeds alleen, maar voelde ik me geen moment eenzaam. Alleen zijn maakt je onafhankelijk en sterk.
  2. Je kunt niet anders dan naar jezelf luisteren. Creëer je eigen pad en laat een spoor achter. Als je reist en niet op een vaste plek blijft met dezelfde mensen, is er niemand die jou vertelt wat te doen.

Dan is er geen omgeving die je beïnvloedt in je keuzes. Zoals Gandhi zei: ‘It’s easy to stand in the crowd but it takes courage to stand alone.’ Uiteindelijk is naar jezelf luisteren de sleutel tot gelukkig zijn.

  1. Je hebt de vrijheid om van jouw dromen de realiteit te maken. Doordat je elke dag begint met de keuzevrijheid te doen wat jij wilt ben je gelukkig. Geen sleur. Geen opgelegd leven. Pure vrijheid om invulling te geven aan jouw eigen verlangens. Dat is de enige weg naar puur geluk. Naar jezelf luisteren en je wensen of verlangens kunnen verwerkelijken.
  2. Je hebt niemand nodig om gelukkig te zijn. Maar misschien wel om gelukkiger te worden.

Ik ben gaan onderzoeken waarom we zo energiek en blij wakker worden op vakantie, of tijdens de feestdagen. Dat komt onder andere door een verhoogd dopamineniveau. Op het moment dat de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis vaststaat, zakt je dopamineniveau. Hoe groter de verrassing die verwacht wordt, hoe hoger je dopamineniveau stijgt.

De formule die we bijna allemaal hanteren om onze dag mee te beginnen is eigenlijk zo dodelijk: opstaan met honderd pro- cent zekerheid over wat er gebeuren gaat. En we worden al geleefd vanaf het moment dat de wekker gaat. Hiermee hebben we de controle over onze eigen tijd en ons eigen leven al uit handen gegeven voordat je überhaupt je ogen ’s ochtends geopend hebt.

Ik kwam erachter dat als ik elke dag wil opstaan alsof het vakantie is, ik ervoor moet zorgen dat ik zelf de tijd bepaal – en me niet laat leiden door de tijd waarop ik op mijn werk word verwacht; dat ik zelf bepaal waarvoor ik opsta – dus niet: om op tijd op mijn werk te zijn; dat ik opsta op een tijdstip waarop de wereld nog niet ontwaakt is. Een tijdstip waarop er nul energie te voelen is. Als dat zou lukken, dan zou ik met opstaan nooit meer dat ellendige gevoel hebben, maar was het 365 dagen per jaar vakantie.

Met OneDay voel ik me ’s ochtends nooit meer ellendig om- dat ik zelf bepaal wanneer en waarvoor ik opsta, op een tijd dat niemand iets verwacht. Het is een life changer wanneer je op- staat voor jezelf en niet voor iets of iemand anders. Het geeft een prachtige dimensie aan je leven wanneer je opstaat voor jezelf en niet voor werk, school of een andere verplichting, wanneer je opstaat en anything can happen in plaats van opstaan en only one thing can happen, namelijk: werk, of school, of zorg dragen voor je gezin.

Daarnaast heb ik alle tijd om me voor te bereiden op de dag, Niet om naar mijn vol met verplichtingen staande agenda te kijken, maar om de dag zelf in te vullen met alles wat ik supergraag wil. Ik bedenk wat ik wil voordat de buitenwereld als een orkaan op me afkomt.
Een studie van de universiteit van Californië-San Diego, toont aan dat mensen elke dag worden overspoeld met het equivalent van 34 GB aan informatie, voldoende om een laptop binnen een week te laten crashen. Zie je maar staande te houden in dit da- tageweld. Ik moet dan altijd denken aan supersterren bij een rechtbank als die betrokken zijn bij een schandaal, of politici na een nacht onderhandelen over een kabinetscrisis. Als ze naar buiten komen stormen fotografen, journalisten, tegenstanders en fans op ze af. Het is een orkaan van vragen en beschuldigingen. Voor de superster of politicus is het zaak van de deur naar de auto te komen zonder zich te laten intimideren. Ze gaan zo naar buiten en het doel is zo snel mogelijk naar de auto te komen en om deze persgekte te overleven en weerstaan. Zonder tijd te verliezen, foute dingen te zeggen en zaken veel erger te maken. Wat is de beste tactiek?

  • A: Direct zonder overleg de stormvloed van de wereldpers in duiken, op hoop van zegen? Met de kans dat je je laat intimi- deren en de verkeerde dingen zegt en alles alleen maar erger maakt, het in chaos uitmondt en je de auto maar niet weet te bereiken. Je gaat met iedereen praten en wordt uitgewoond en leeggezogen.
  • B: Voordat je naar buiten gaat eerst even overleggen met advo- caat, adviseurs of beveiligers wat het plan is. ‘Je loopt direct door naar de auto en zegt enkel: “Dank voor uw komst. Dank voor uw komst. Geen commentaar. Dank voor uw komst. Geen commentaar. Dank voor uw komst. Geen commentaar.”

’Vroeg opstaan is een truc om je te laten inzien dat alles kan. En als de eerste prestatie van de dag al zo’n overwinning is, merk je dat de rest van de dag een eitje is.

Begin met iets te doen waarvan je altijd dacht dat je het niet kon. Daarmee open je een hele nieuwe overtuigingswereld. Maak het in jouw ogen onmogelijke mogelijk en bewijs aan jezelf dat je verleden niet je toekomst is. Door vroeg op te staan, begin je de dag met een eigen en vrij heftige beslissing. Jouw beslissing. Jouw moment. Vrije wil en geen verplichting. Jij bepaalt wat je gaat doen. Het lijkt hardcore om om halfvijf je bed uit te stappen, maar als je om bent, wil je nooit meer anders. Je zult merken dat je je op die tijd zo fucking goed voelt, alleen al door de dopaminerush.

Sommige mensen vinden het ergens ook eng om echt alleen te zijn om 04:30 uur. Ik was zelf ook best een beetje huiverig. Maar ik dacht terug aan een wereldreis die ik alleen heb ge- maakt via Maleisië, Thailand, Bali, Lombok, Nieuw-Zeeland, Fuji, Los Angeles. Toen heb ik een aantal dingen ervaren die me voor altijd zijn bijgebleven, maar die soms toch naar de achter- grond verdwenen.

  1. Je kunt alleen zijn zonder dat je eenzaam bent. Helemaal alleen zijn aan de andere kant van de wereld voelde eerst heel eenzaam, maar na een tijdje was ik nog steeds alleen, maar voelde ik me geen moment eenzaam. Alleen zijn maakt je onafhankelijk en sterk.
  2. Je kunt niet anders dan naar jezelf luisteren. Creëer je eigen pad en laat een spoor achter. Als je reist en niet op een vaste plek blijft met dezelfde mensen, is er niemand die jou vertelt wat te doen. Dan is er geen omgeving die je beïnvloedt in je keuzes. Zoals Gandhi zei: ‘It’s easy to stand in the crowd but it takes courage to stand alone.’ Uiteindelijk is naar jezelf luisteren de sleutel tot gelukkig zijn.
  1. Je hebt de vrijheid om van jouw dromen de realiteit te maken. Doordat je elke dag begint met de keuzevrijheid te doen wat jij wilt ben je gelukkig. Geen sleur. Geen opgelegd leven. Pure vrijheid om invulling te geven aan jouw eigen verlangens. Dat is de enige weg naar puur geluk. Naar jezelf luisteren en je wensen of verlangens kunnen verwerkelijken.`
  2. Je hebt niemand nodig om gelukkig te zijn. Maar misschien wel om gelukkiger te worden.