I used to think goin’ to sleep late was cool. Till I realized wakin’ up early is the real boss shit.

– Wiz Khalifa

Het is cruciaal dat je eerst iets uit je haalt voordat je er iets in gooit. Zowel fysiek als mentaal.

WakeUp 04:30

Het vermogen om honderd procent focus en aandacht te geven aan één enkele gedachte is nu.

Hallo leven! Hallo 04:30! Nog voordat de wekker van Moeder Natuur, in de vorm van fluitende vogels, afgaat ben jij al wakker! Nog voor de zon op is, ben jij al actief. De wereld staat nog uit. Het is stil. Je hoofd is nog rustig en leeg.

Het is het makkelijkste moment om jezelf te raadplegen en met de maximale helderheid van geest belangrijke keuzes te maken. Om halfvijf opstaan betekent dat je bijna drie uur extra tijd voor jezelf hebt voordat de rest van de wereld opstart. Je kunt drie uur helemaal aan jezelf en je diepste verlangens besteden. Je kunt jezelf leren kennen zoals je dat op geen enkel ander moment van de dag kunt en je kunt de dag visualiseren en voorbereiden zoals dat op geen enkel ander moment kan. In alle rust je maximale innerlijke krachten be- nutten om straks de dag op te vreten! Je staat 3-0 voor en de ‘echte’ dag moet nog beginnen. Ervan uitgaande dat je niks en niemand nodig hebt om je gelukkig te maken is dit jouw mo- ment! Van halfvijf tot zeven is er niks en niemand en kun je geen beroep doen op externe stimuli. Je staat op om de dag te rocken. Voor jezelf. Voor mij is 04:30 uur geen keus meer, ik doe het gewoon. Want als ik het openlaat is er altijd wel een reden te vinden om in het warme bed te blijven. Eenmaal eruit is alles anders. Uit bed stappen is missie 1. Als dat gelukt is en je bent de slaapkamer uit ga je al dopamine voelen. Zo simpel eigenlijk. De vraag is of jij net als miljoenen anderen gedurende duizenden ochtenden je leven blijft wegslapen. Of ben je net als ik en velen met mij wakker genoeg om ten minste één keer die stem te trotseren? You can do this!

De makkelijkste manier om de beste beslissingen met je volle bewustzijn te nemen is als je energie van lichaam en geest honderd procent is en er geen enkele afleiding van buitenaf is. De brain wave die hiermee gepaard gaat is de alfa brainwave.

Dat je je belangrijkste beslissing neemt over wat je gaat doen (met je dag, je week, je leven) met je volle bewustzijn en met honderd procent focus. Focussen kost energie, want standaard staat ons systeem gericht op onbewust handelen, zodat we ons kunnen richten op de omgeving op zoek naar gevaar. De makkelijkste manier om de beste beslissingen met je volle bewustzijn te nemen is als je energie van lichaam en geest honderd procent is en er geen enkele afleiding van buitenaf is. De brain wave die hiermee gepaard gaat is de alfa-brain wave.

Het geeft een prachtige dimensie aan je leven wanneer je opstaat voor jezelf en niet voor werk, school of een andere verplichting, wanneer je opstaat en anything can happen in plaats van op- staan en only one thing can happen, namelijk: werk, of school, of zorg dragen voor je gezin.

Hoe groter de verrassing die verwacht wordt, hoe hoger je dopamineniveau stijgt.

Ik ben gaan onderzoeken waarom we zo energiek en blij wakker worden op vakantie, of tijdens de feestdagen. Dat komt onder andere door een verhoogd dopamineniveau. Op het moment dat de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis vaststaat, zakt je dopamineniveau. Hoe groter de verrassing die verwacht wordt, hoe hoger je dopamineniveau stijgt.

De formule die we bijna allemaal hanteren om onze dag mee te beginnen is eigenlijk zo dodelijk: opstaan met honderd procent zekerheid over wat er gebeuren gaat. En we worden al geleefd vanaf het moment dat de wekker gaat. Hiermee hebben we de controle over onze eigen tijd en ons eigen leven al uit handen gegeven voordat je überhaupt je ogen ’s ochtends geopend hebt.

Tip van tabe

Eerste je bed uit. Daarna wakker worden.

Tip van tabe

Opstaan voor jezelf is de eerste overwinning op je monkey mind. Geen excuses. Geen softy gedoe.

Je kunt ten alle tijden veranderen en je hele leven in één dag transformeren. Als je het een dag kunt dan kun je het je hele leven!

Pro tip

Houd tissues bij de hand

Change the color to match your brand or vision, add your logo, choose the perfect layout, modify menu settings and more.