Als jouw leven en wie jij bent niet worden bepaald en gedefinieerd van binnenuit, dan worden jouw leven en wie jij bent bepaald en gedefinieerd van buitenaf. Dan ben je een reflectie van de wereld om je heen en per definitie een kopie van wat er al is. Een soort wandelende spiegel.

Bij veel van onze dromen of doelen zijn we afhankelijk van externe gebeurtenissen of van andere mensen. Hoe dingen gaan, wordt sterk beïnvloed (door factoren) van buitenaf. Helaas doet de buitenwereld nooit honderd procent wat we willen. We hebben daar geen invloed op. Niks om je heen gebeurt exact zoals jij dat wilt. Niemand om je heen doet honderd procent wat jij wilt. Dus als je geluk afhangt van de buitenwereld zul je nooit volkomen gelukkig zijn.

Je kunt de wereld, je collega’s, je familie en je vrienden niet veranderen. Wel jezelf. Luister naar jezelf en maak je dromen waar. Jouw dromen. Als jouw leven en wie jij bent niet worden bepaald en gedefinieerd van binnenuit, dan worden jouw leven en wie jij bent bepaald en gedefinieerd van buitenaf. Dan ben je een reflectie van de wereld om je heen en per definitie een kopie van wat er al is. Een soort wandelen- de spiegel. Je kijkt naar anderen en doet na wat je ziet. Continu de focus op de wereld om je heen. Wachten of jagen op momen- ten van geluk. In de hoop dat er duurzaam geluk tussen zit. Een soort Sjakie en de chocoladefabriek. Zoeken naar de gouden wikkel die je leven voorgoed de moeite waard maakt.

Het probleem hiervan is drieledig.

  1. Je zult zo nooit ontdekken wie je zelf bent. De echte jou krijgen we dus nooit te zien. Ja, we zien wel hoe goed je kunt afkijken en kopiëren, maar niet wat jij écht in je hebt. Jouw ware talent zal nooit ontdekt worden. Je bent een na-aper, een volger.
  2. Je hebt geen intrinsieke motivatie die nodig is om je leven vol positieve energie te leven. Je laat je leven bepalen door wat je van buitenaf waarneemt en doet dus niet wat jij intrinsiek wilt. Wat je om je heen ziet lijkt je leuk, maar je weet niet wat jij intrinsiek wilt.
  3. Jehebtanderennodigvoorjegelukenvoorjedoelenen bent daarmee van anderen afhankelijk voor je levens- geluk. Kortom: je bent gewoon een bedelaar. Neem bijvoorbeeld de periode van de coronamaatregelen. Je ziet dat mensen die voor hun geluk en invulling van hun leven afhankelijk zijn van de buitenwereld niet weten wat ze met zichzelf aan moeten. Dat is logisch, want als wat er om je heen gebeurt bepaalt hoe jouw dag of leven eruitziet en er om jou heen even niks gebeurt, dan ben jij dus ook niks.

Het is jouw leven. Dus als je alles uit jouw leven hier op aarde wilt halen, zul je ooit een keer gehoor moeten durven geven aan jouw eigen diepgewortelde verlangens. Niet aan die van anderen. Je bent een wandelende ideeënbus, maar als je die bus nooit opent, of er alleen maar ideeën van anderen instopt, komt er nooit uit wat puur van jou is.

Als iemand of iets jou gelukkig of ongelukkig kan maken, dan betekent dat dat wat er in je gebeurt, wordt bepaald door een aspect buiten jezelf. Dit is de ergste vorm van bedelen en slavernij: je bedelt om erkenning en waardering, en je bent slaaf van geld of consumptie.

Om erachter te komen wat jouw dromen zijn moet je gehoor geven aan jouw diepgewortelde verlangens. Die van jou, ja! Het is jouw leven. Dus als jij alles uit jouw leven hier op aarde wilt halen, zul je gehoor moeten geven aan jouw eigen diepgewortelde verlangens. Niet aan die van anderen. Je verlangens hebben eigenlijk te maken met je verwachting van je toekomst. En hoewel veel mensen zeggen dat je toekomst voor je ligt, zeg ik dat de toekomst in je zit. Er ligt niks voor je. Er zit iets in je en dat moet je eruit halen. Het is in ieder geval van belang dat je elke dag even gehoor geeft aan je wensen, want als je niet weet waar je naartoe moet, zul je er ook nooit komen. Of je je wensen daadwerkelijk realiseert of niet is de volgende stap. Maar als je niet eens meer de tijd neemt om naar jezelf te luisteren, kun je net zo goed stoppen met leven.

Het gaat erom dat je dingen ontdekt en doet die jou intrinsiek blij maken. Dingen waar jij echt honderd procent voor wilt gaan en die je met plezier doet, zonder er de hele tijd over na te hoeven denken, zonder jezelf steeds maar weer te moeten motiveren. Zonder het uit te willen stellen. Zonder ermee te stoppen. Of je nu wilt afvallen, fit wilt worden, een eigen bedrijf wilt beginnen, meer met vrienden wilt doen, meer geld wilt verdienen, minder op je telefoon wilt zitten, of rust, verlichting en inner peace zoekt.