We spenderen vreemd genoeg nog niet eens een minuut per dag om te waarderen wat we op dit moment al hebben.

In mijn boek OneDay heb ik een hoofdstuk met de naam Grace Recycling Happiness. Het gaat over de ongekende impact van dankbaarheid en hoe je hier maximaal van kunt profiteren elke dag weer maar op zijn minst One Day. Het is gratis, het is hier, het is er altijd en het is onbeperkt. Dankbaarheid is extreem verslavend, verhoogt de kans op geluksgevoelens en vergroot bewustzijn. Herleef de mooiste momenten uit je leven. Elke dag weer!

We willen allemaal een gelukkig leven: een leuke baan, een perfect gezin, financiële stabiliteit en een geweldig sociaal leven. In dit oneindige streven naar geluk – dat meestal een illusie is – spenderen we vreemd genoeg nog niet eens een minuut per dag om te waarderen wat we op dit moment al hebben. Hele dag druk met building memories om er vervolgens nooit aan terug te denken. Doodzonde toch?’

Je ziet ze voorbijkomen op Instagram: de posts van mensen die graag willen laten zien hoe vet hun leven is. Willen laten zien dat ze het helemaal voor elkaar hebben. Ze zijn overal bij, kennen alle nieuwe trends. They live the ultimate life. Van het ene ultieme moment door naar het andere. Foto maken, posten en door. Maar wat heb je aan het maken van herinneringen als je te druk bezig bent met het vastleggen van nieuwe gebeurtenissen in plaats van het beleven van wat je hebt meegemaakt? Wat heb je aan het maken van herinneringen als je nooit de tijd neemt om eraan terug te denken? Het scoren van memorabele foto- momenten lijkt op een wedstrijd. Wie kan de meeste momenten verzamelen en laten zien aan anderen? We bouwen enorme aantallen herinneringen op waarmee we anderen kunnen aftroeven. Waarmee we ons succesvol voelen. Gaat deze wedstrijd eeuwig door? Wanneer is dan het moment om al deze geweldige herinneringen te herbeleven? Vlak voor je dood?

Je hersenen hebben moeite om het verschil te weten tussen wat echt is en wat verbeeld wordt, dus ze produceren dopamine, oxytocine en serotonine in beide gevallen. Door te reflecteren op je prestaties of belevingen uit het verleden kunnen je hersenen de ervaring opnieuw beleven.

Zeventig procent van je herinneringen zijn emoties. De rest is feitenkennis. Als ik jou overdag vraag wat het mooiste moment van je leven was, dan zul je mij de feiten vertellen: dat was die vakantie met die en die. Maar iets weten is heel wat anders dan iets opnieuw voelen. Om een moment uit je leven echt weer te voelen, wil je dat in rust kunnen herbeleven. Als we gehaast zijn, of een hoofd vol gedachten hebben, is dat niet het moment om eens iets te gaan voelen of eens diep in het archief te duiken. ‘S morgens om 04:30 is dat moment er wel! Ik kan elke ochtend vroeg weer intens blij worden van de geboorte van Grace. Maar ook van Jessica en van Frank, julia en Isabel. Van mijn familie en mijn vriendschappen.

Hoe vaker je het doet hoe beter je erin wordt! Je zou kunnen zeggen dat je hersenen een soort dankbaarheidsspier hebben die kan worden getraind. Besef dat geluk ons niet dankbaarheid brengt maar dat dankbaarheid ons geluk brengt. Dankbaarheid is geen eindstation maar het startpunt. In de OneDay method leer ik je in de juiste staat te komen en optimaal te profiteren van je happy chemicals!

#oneday #onedaymethod #tabeydo #happychemicals #gratitude #grace #grateful

Hoe dankbaarheid de hersenen beïnvloedt:

  • Het activeert en versterkt neurale verbindingen naar je pleasure center
  • Het bevordert de cognitieve reconstructie door het oproepen van positieve gedachten
  • Het zorgt voor meer dopamine en oxytocine – de neurotransmitters verantwoordelijk voor geluk
  • Het vermindert angst en bezorgdheid doordat het je stresshormonen reguleert

Dankbaarheid! Het is gratis, het is hier, het is er altijd en het is onbeperkt.

Dankbaarheid is extreem verslavend, verhoogt de kans op geluksgevoelens en vergroot bewustzijn. Wil jij ook leren hoe je de mooiste momenten uit je leven kunt herbeleven? Bestel en lees dan mijn boek OneDay.

Bestel het boek