Het geheim van 04:30: Dopamine

Wat?! Halfvíjf?! Ben je gek, dat is midden in de nacht. Dat is krantenwijktijd. Dat kan ik niet, ik heb mijn slaap nodig. Vroeg opstaan is mijn hele leven een groot probleem geweest. Net als een heleboel anderen had ook ik een bloedhekel aan vroeg opstaan. Laat staan om halfvijf. Halfvijf opstaan doe je als je een goedkoop vliegticket naar Ibiza hebt geboekt – dat je dan bij het boeken nog dacht: halfzeven vliegen, príma. Totdat de wekker om halfvijf gaat. Dan gaat er vooral door je hoofd: Oh my God, why? Hoe kon ik zo dom zijn? Terugkijkend snap ik dat het nooit een succesvol huwelijk had kunnen worden tussen mij en vroeg opstaan. Ik ging altijd veel te laat of lam naar bed of gaf mijn hersenen nog een stapel huiswerk mee voor ’s nachts.

Om 04:30 opstaan heeft een aantal levensveranderende voordelen.

Maar wat doe je in godsnaam tussen halfvijf en halfacht? Er is niets te doen. De hele wereld slaapt! En dat is nou precies de reden waarom ik om halfvijf opsta. Eindelijk rust. Tijd voor mezelf. Nul afleiding. Ik doel overigens totaal niet op tijd creëren om productief te zijn, want dat vind ik helemaal geen doel. Opstaan is altijd lastig, dus als je er dan toch uitgaat dan beter heel vroeg zodat je nog een halve dag voor jezelf hebt. Het is de eerste overwinning van de dag en alles wat nu volgt is easy! Opstaan om 04:30 uur is de manier om je omgeving te veranderen zonder van omgeving te veranderen. Nog voordat ik ben opgestart zoals al die andere keren, dwing ik mezelf in vol be- wustzijn doelen te bepalen. Ik bepaal mijn prioriteiten nog vóórdat de dag slechts op routine begint. Zorg ervoor dat je voor elke belangrijke beslissing de energie en de helderheid van geest hebt om tot de best mogelijke beslissing te komen. Twee procent van de tijd zijn we ons bewust en die twee procent gebruik ik ’s morgens om 04:30 uur voor mijn eigen belangrijkste beslissingen.

Je fysieke en mentale energie zijn het hoogst als net geslapen (lees gerust hebt).  Dus dat is het moment waarop je fysieke en mentale prestaties het best zijn. Je moet alleen begrijpen dat het zuurstof en vocht gehalte in je hersenen en lichaam laag is, dus dat moet eerst maximaal omhoog, voordat je iets gaat bedenken. In mijn vertel ik hoe je eerst je bed uit komt en jezelf dan pas wakker maakt.

Het is cruciaal dat je eerst iets uit je haalt voordat je er iets in gooit. Zowel fysiek als mentaal. Dat je je belangrijkste beslissing neemt over wat je gaat doen (met je dag, je week, je leven) met je volle bewustzijn en met honderd procent focus. Focussen kost energie, want standaard staat ons systeem gericht op onbewust handelen, zodat we ons kunnen richten op de omgeving op zoek naar gevaar. De makkelijkste manier om de beste beslissingen met je volle bewustzijn te nemen is als je energie van lichaam en geest honderd procent is en er geen enkele afleiding van buitenaf is. Dat is ’s morgens om 04:30. De brain waves die hiermee gepaard gaat zijn de theta en alfa-brain wave.

Dat is de laagste gemeten hersenactiviteit als je wakker bent, dus het moment waarop je kwaliteit van denken over hetgeen voor jou van belang is het hoogst is. Het is ook het moment om te switchen van je naar buiten gerichte hersennetwerk (Default Mode Network) naar je naar binnen gekeerde hersennetwerk (Task Positive Network).  100% focus en aandacht. 0% afleiding. Rust heb je. Onrust kun je krijgen

Ik ben gaan onderzoeken waarom we zo energiek en blij wakker worden op vakantie, of tijdens de feestdagen. Dat komt onder andere door een verhoogd dopamineniveau. Op het moment dat de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis vaststaat, zakt je dopamineniveau. Hoe groter de verrassing die verwacht wordt, hoe hoger je dopamineniveau stijgt.  Dopamine is een soort verrassings- en beloningsindicator. Het niet zozeer een reward drugs maar het is je motivatiedrug. Hoe groter de kans op een verrassing na het behalen van iets, hoe meer dopamine er wordt afgegeven. Dopamine wordt afgegeven voordat de uitkomst bekend is. Het is dus niet alleen een beloningsdrug die je krijgt na een succes- volle gebeurtenis. Zodra je hem hebt zakt het dopamineniveau en geeft die jurk of trui je niet meer dat fijne gevoel.

365 dagen vakantie
De formule die we bijna allemaal hanteren om onze dag mee te beginnen is eigenlijk zo dodelijk: opstaan met honderd procent zekerheid over wat er gebeuren gaat. En we worden al geleefd vanaf het moment dat de wekker gaat. Hiermee hebben we de controle over onze eigen tijd en ons eigen leven al uit handen gegeven voordat je überhaupt je ogen ’s ochtends geopend hebt.

Ik kwam erachter dat als ik elke dag wil opstaan alsof het vakantie is, ik ervoor moet zorgen dat ik zelf de tijd bepaal en me niet laat leiden door de tijd waarop ik op mijn werk word verwacht; dat ik zelf bepaal waarvoor ik opsta dus niet: om op tijd op mijn werk te zijn; dat ik opsta op een tijdstip waarop de wereld nog niet ontwaakt is. Een tijdstip waarop er nul energie te voelen is. Daarnaast heb ik alle tijd om me voor te bereiden op de dag, Niet om naar mijn vol met verplichtingen staande agenda te kijken, maar om de dag zelf in te vullen met alles wat ik super- graag wil. Ik bedenk wat ik wil voordat de buitenwereld als een orkaan op me afkomt.

We zijn op zich op aarde om te leven. Niet om te slapen.

Waarom is het zo dat als je geen externe reden hebt om op te staan, je liever doorslaapt. Lekker slapen in plaats van leven.

Vroeg opstaan is mijn hele leven een groot probleem geweest. Net als een heleboel anderen had ook ik een bloedhekel aan vroeg opstaan. Laat staan om halfvijf. Halfvijf opstaan doe je als je een goedkoop vliegticket naar Ibiza hebt geboekt – dat je dan bij het boeken nog dacht: halfzeven vliegen, príma. Totdat de wekker om halfvijf gaat. Dan gaat er vooral door je hoofd: Oh my God, why? Hoe kon ik zo dom zijn? Terugkijkend snap ik dat het nooit een succesvol huwelijk had kunnen worden tussen mij en vroeg opstaan. Ik ging altijd veel te laat of lam naar bed of gaf mijn hersenen nog een stapel huiswerk mee voor ’s nachts. Tegenwoordig is halfvijf mijn favoriete moment van de dag. ’s Avonds ga ik rond negen uur naar bed; om tien uur gaat het licht uit. Ik slaap elke nacht circa zes uur. Ik ben op zich op aarde om te leven. Niet om te slapen. Toch lijkt het erop dat als er geen verplichting is om op te staan, ik ervoor kies om te blijven slapen. Liefst zo lang mogelijk. Vind ik slapen zo fucking lekker of heb ik mijn lichaam en geest zo uitgewoond dat het bijna een etmaal kost om me weer op te lappen?

Opstaan voor iets buiten jezelf is een voorbeeld van externe prikkels nodig hebben om iets gedaan te krijgen. Waarom is het zo dat als je geen externe reden hebt om op te staan, je liever doorslaapt? Lekker slapen in plaats van leven. Ik begreep dat niet en bedacht dat ik nog nooit had geprobeerd om supervroeg op te staan vanuit mezelf. Ik had vroeg opstaan gekoppeld aan een krantenwijk in de regen, maar nooit met alle tijd, energie en maximaal leven. In 44 jaar was ik nog nooit vroeg opgestaan gewoon puur om te leven. Nee hoor: of ik sta voor iets of iemand op, of ik slaap liever mijn leven weg. Kortom, als niemand van me verlangt om op te staan heb ik niks om voor op te staan, toch?! Sad fuck.

Meer mensen zetten de wekker vroeg. Dwayne Johnson (The Rock) en Oprah Winfrey zetten de wekker om halfvijf. Een bizarre tijd misschien, maar ook ik besloot op een dag de wekker op 04:30 uur te zetten – en wil sindsdien niet anders meer. Ik hoor je denken: wat?! Halfvíjf?! Ben je gek, dat is midden in de nacht. Dat is krantenwijktijd. Dat kan ik niet, ik heb mijn slaap nodig. Wat doe je in godsnaam tussen halfvijf en halfacht? Er is niets te doen. De hele wereld slaapt! En dat is nou precies de reden waarom ik om halfvijf opsta. Eindelijk rust. Tijd voor mezelf. Nul afleiding. Ik doel overigens totaal niet op tijd creëren om productief te zijn, want dat vind ik helemaal gaan doel. Opstaan is altijd lastig, dus als je er dan toch uitgaat dan beter heel vroeg zodat je nog een halve dag voor jezelf hebt. Het is de eerste overwinning van de dag en alles wat nu volgt is easy!

04:30 Early Birds

Je staat op en maakt jezelf wakker. Als je wacht met opstaan tot je wakker bent dan is de dag al voorbij.

Jezelf wakker maken is de eerste actie van de dag waarmee je controle neemt over je monkey mind. Niet gaan fantaseren over dat opstaan nu niet goed voor je is. Je hebt geen glazen bol, dus alles wat je bedenkt is verzonnen. Pas als je uit bed bent en in de keuken staat en water hebt gedronken kun je iets gaan vinden.

Tip 1

Open je ogen. Haal 6x diep adem door je mond en zorg dat je buik uitzet als je inademt. Doe dit zonder tussenstop.

Tip 2

Ga niet bedenken of je je wel wakker genoeg voelt om op te staan. als je weet dat dat je 6 uur hebt geslapen is dat genoeg. Wakker worden doe je straks.