A diet changes the way you look. A fast changes the way you see.

– Lisa Bevere

Als je de formule 1 wilt winnen gooi je de beste brandstof in je tank.

Maar als het om ons lichaam gaat, lijken we daar vreemd genoeg anders over te denken. We zijn gaan geloven in de ver- halen van een clown (McDonald’s), een kerstman (Coca-Cola) en een Willy Wonka-lookalike (KFC). Ze verkopen crappy producten met ijzersterke marketing. We hebben mede door de marketing van de grote food brands onze primaire levensbehoefte secundair gemaakt. Als je je dromen wilt verwezenlijken en lang en gezond wilt leven, moet je zorgen voor de beste brandstof voor je lichaam.

Ontdek meer

Helderheid van geest

Een heldere en energieke geest is de minimale vereiste voor het maken van de beste keuzes. Dus eet wat energie geeft, eet echt eten en eet wat je nodig hebt. Bijna geen enkele verandering kun je volhouden als je gestrest, opgefokt, brak of moe bent en je slechte voedingskeuzes maakt. Laat eten voor je werken en niet tegen je. Echt eten houdt je lichaam en geest gezond, en de juiste hoeveelheid zorgt ervoor dat je optimaal kunt presteren. Te veel eten heeft enorme impact op het energieniveau van je lichaam op de korte termijn en op de gezondheid van je lichaam op de langere termijn.

Dit is het OneDay dagelijkse voedingsprotocol:

Bouwstenen

Eten is het bouwmateriaal voor je lichaam. En om te functioneren heeft je lichaam (fysiek en mentaal) voedingstoffen nodig. Voedingsstoffen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: macronutriënten, dat zijn koolhydraten, eiwitten en vetten, en micronutriënten, dat zijn vitaminen en mineralen. Voorbeeld: als ik wil afvallen zonder spiermassa te verliezen (‘cutten’) dan houd ik voor een gezonde mix van bouwstenen ongeveer deze verhouding aan: proteïne 30%, vet 35% en koolhydraten 35%.

Tijd

Net zoals je klakkeloos aanneemt dat je een derde van je leven moet wegslapen, nemen we qua eten ook een van de meest succesvolle marketingboodschappen ooit over: met dank aan Kellog’s en Co denk jij dat je moet ontbijten. Zodra je wakker wordt en je nog geen fluit hebt uitgespookt, ga je eten naar binnen werken. Maar heb je je ooit afgevraagd of je lichaam dat wel nodig heeft? Ooit eens gewacht en gedacht dat het voor je lichaam misschien juist goed is om eerst actief te zijn voordat je er eten in gooit? Vroeger moest je misschien wel uren jagen voor je eerste maaltje. Nu is eten het eerste wat je doet. Wacht een keer met eten tot de middag.

Hoeveelheid

Te veel eten komt voort uit een gevoel van onrust of onbehagen. Het is een soort medicijn tegen de pijn. Als je beseft dat tachtig procent van de serotonine in je darmen geproduceerd wordt, begrijp je ook dat een volle buik lekker kan voelen. Maar als je niet eet om de brandstof die je hebt verbruikt aan te vullen, maar vanuit een ongelukkig gevoel, zit je op de snelweg naar overgewicht. Voedsel bevat energie. Die energie wordt geteld in (kilo)calorieën. Het aantal calorieën dat je eet is een belangrijke factor als je wilt aankomen, afvallen of je gewicht wilt stabiliseren. Om af te vallen moet je minder calorieën verbruiken dan je verbrandt. Om aan te komen is het tegenovergestelde waar. Dit staat bekend als de energiebalans.

Kwaliteit

Naast de hoeveelheid, bouwstenen en timing categoriseer ik voedsel ook op kwaliteit. Namelijk: positief pranisch voedsel, negatief pranisch voedsel en nul pranisch voedsel. Pranisch betekent ‘iets wat leven schenkt’ – het is afgeleid van het woord ‘pra’, dat ‘leven’ betekent.

FoodProtocol

Tijd

Eten tussen 14:00 en 20:00 uur

Hoeveelheid

Calorie- versus energieverbruik

Bouwstenen

Macronutriënten & Micronutriënten

Kwaliteit

Positief, neutraal, negatief energiek eten

Autofagie en Intermittent fasten

De Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi won in 2016 de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de manier waarop cellen hun inhoud recyclen en vernieuwen, een proces dat autofagie wordt genoemd. En intermittent fasting activeert de autofagie, wat het verouderingsproces helpt vertragen en een positief effect heeft op de celvernieuwing. Het basisidee achter autofagie is dat bij afwezigheid van externe voedselbronnen het lichaam zichzelf begint te eten (auto: zelf, faag: eten), waarbij het zijn eigen beschadigde cellen en eiwitten vernietigt en recyclet, zodat er nieuwe en gezonde kunnen worden gebouwd. Autofagie lijkt essentieel te zijn voor het helpen beschermen tegen onder andere ziekten als kanker en dementie. Maar intermittent fasting heeft nog meer wetenschappelijk bewezen voordelen. Onderzoek toont aan dat vasten bijdraagt aan verhoging van ons groeihormoon hgh, betere controle van de bloedsuikerspiegel, minder ontstekingen, gewichtsverlies en een betere hersenfunctie. Kortom alles wat ik nodig heb voor meer tijd en maximaal leven.