High Intensity Interval Training

Noorse wetenschappers hebben aangetoond dat High Intensity Interval Training de meest effectieve manier is om je leven te verlengen. HIIT helpt je rusthartslag te verlagen en je V2oMAX te verhogen.

Als de farmaceutische industrie de talloze positieve effecten van bewegen kon pakken en in een pil kon stoppen dan zou dat in één dag het meest verkochte medicijn ter wereld zijn.

We zijn (behalve vrouwen dan) niet in staat om ons eigen lichaam (na) te maken en toch denken we dat mensen in witte jassen in fabrieken wel in staat zijn om medicijnen te maken die ons gestreste en vermoeide lichaam kunnen repareren. Alsof ons lichaam het niet zelf kan oplossen. Onze eigen chemische fabriek, die we niet kunnen namaken omdat ze gewoon te complex is, gaan we te lijf met door mensen in fabrieken geproduceerde pilletjes. Alleen al in Amerika zitten miljoenen mensen aan voorgeschreven medicijnen, terwijl het beste medicijn gratis en altijd aanwezig is. Vrij van bijwerkingen. Weg depressies, weg overgewicht. Iedereen gelukkig.

Level Up

Het beste medicijn is gratis en altijd aanwezig.

Het is gewoon briljant. Je kunt ze allemaal afstrepen. Dopamine – check. Endorfine – check. Vet verbranden – check. Cortisol verlagen – check. Helderheid in je hoofd – check. Maar de nummer 1-reden om te bewegen is om je fysieke en emotionele staat te verbeteren.

Ontdek meer
Fysiologie

Slechte fysieke en emotionele staat = negatief en beperkend denken = slap gedrag = slechte acties = belabberde resultaten = ongelukkig

Als je fysieke en mentale staat beroerd is (‘Ik voel me k*t.’) dan zijn je gedachten vaak negatief. Als je gedachten beroerd zijn (‘Ik kan het niet, het lukt toch niet.’) dan is je gedrag ook slap (‘Nou vooruit dan maar, omdat het moet.’). Je acties zijn daardoor matig en je resultaten dus ook. En daarmee bewijs je wat je al dacht (‘Zie je nou! Ik wist dat ik het niet kon.’). Je voelt je klote en dat wil je niet, maar gelukkig liggen de instant-uppers voor het oprapen. Drank, drugs, spullen kopen of andere vormen van geestelijke verdoving, zoals bingewatchen of apathisch door je social media scrollen, lijken de pijn even te verzachten. Allemaal instant-happy chemical boosters, maar die lossen op termijn niks op. Ze maken je uiteindelijk nog zwakker en ongelukkiger. Dit pad gaat nooit tot een duurzaam succesvol resultaat leiden. Je kunt je auto laten repareren, de motor vervangen, maar als je rijstijl belabberd is dan blijf je schade rijden en blijf je de boel oplappen en repareren.

Fysiologie

De fysiologie is de biologische wetenschap die de levensverrichtingen (zoals de stofwisseling) van organismen bestudeert.

Voordelen

Happy chemicals

Sporten unlockt happy chemicals zoals endorfine, serotonine, dopamine en norepinephrine. Deze werken depressies tegen en geven je een fijn gevoel.

Rusthartslag

Sporten zorgt voor verlaging van je hartslag in rust. Het is wetenschappelijk bewezen dat een
verlaagde hartslag in rust gelinkt is aan een langer leven. Voor vrouwen geldt vijf slagen per minuut minder is tweeënhalf jaar langer leven.

Vo2Max

Sporten verhoogt je VO2max: je maximale capaciteit om zuurstof op te nemen.

Verjonging

Sporten verbetert je bloedcirculatie en zuurstofrijk bloed kan je cellen daardoor optimaal voeden en/of herstellen. Zo blijf je langer vitaal.

Bewust(zijn)

Sporten activeert je langzame denksysteem en je bent je bewuster.

Tijdens mijn zoektocht naar een lang en vitaal leven leerde ik van cardioloog dr. Igor Tulevski iets van levensbelang: hoe lager je hartslag, hoe langer je leeft.

En hoe gezonder je cellen, hoe minder snel je ouder wordt. Ieder hart heeft een maximaal aantal hartslagen en OP=OP. Hoe sneller je hartslag is, hoe sneller je dus over het algemeen het einde van je leven nadert. De realiteit is dat we matig eten, te weinig bewegen, te veel drinken en vaak stress hebben. De ingrediënten voor een snelle hartslag.

Voeg jaren toe aan je leven